» Home » Programma

Zwolle Unlimited eert heldinnen met thema SheWolf

SheWolf is de vlag waaronder van 1 tot en met 3 juni dit bij het publiek geliefde evenement wordt gehouden. Verhalenvertellers en straattheaterartiesten uit heel Europa zullen aan de hand van het thema hun voorstellingen kiezen. Met het thema wordt een brug geslagen naar samenwerkingspartner de Zwolse Stadsproductie, die in de drie weken voorafgaand aan het festival het muziektheaterproject De Wilde Deerne uitvoert in Zwolle. www.zwolleunlimited.nl.

In de loop der eeuwen hebben ontelbare vrouwen invloed gehad op de loop van de geschiedenis. Het zijn vrouwen die inspi­reren om ergens voor te gaan staan en ergens in te geloven. Die daar stapje voor stapje naar toe werken en zich niet tegen laten houden. Zo kan één mens een wereld van verschil maken. 

 

Metafoor heldin
SheWolf, of de wolvin, moet worden gezien als een metafoor voor heldinnen, groot en klein, vandaag en lang geleden, in het dagelijks leven en in grote, wereldverschuivende momenten, in oeroude mythologische verhalen, in heldendichten, eigentijdse vertellingen en traditionele volksverhalen. Zoals een wolvin vecht voor haar jongen, sterker dan wie ook, gedreven door iets anders dan bloeddorst, namelijk de onbaatzuchtige zorg voor naasten. Jeanne d’Arc was een heldin, maar Malala ook. En wat kunnen we vandaag de dag leren van verhalen over godinnen uit de wereldmythologie of de verhalen van vrouwelijke strijders uit de godsboeken die we kennen, of van de voorvechtsters van de #metoo-discussie?

 De Wilde Deerne en Antwerpen

Precies driehonderd jaar geleden werd in Zwolle een wolfsmeisje gevonden in het bos bij de Agnietenberg. Ze was 17 jaar, kon niet praten en had een vachtje van donshaar. Na lang zoeken en vele publicaties in kranten en pamfletten werd ze herenigd met haar Antwerpse moeder. De programmering van Zwolle Unlimited en De Wilde Deerne zullen door het parallelle thema op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Omdat het wolfsmeisje afkomstig was uit Antwerpen, wordt er in de programmering van Zwolle Unlimited ook een connectie gezocht met verhalenvertellers, theatergroepen en bands uit die Vlaamse stad. Het is eveneens honderd jaar na de eerste wereldoorlog, toen veel protestantse Antwerpenaren vluchtten naar onze stad. In dat licht bezien zijn er ook andere organisaties in Zwolle bezig het Zwolle-Antwerpen-thema op te pakken.

Programmering festival
In de festivalprogrammering viert Zwolle Unlimited het thema met de programmering van (inter)nationale vertellers van verhalen over heldinnen of dóór heldinnen of helden. Verhalenvertellers uit Portugal, Groot-Brittannië, India, Duitsland/Afrika en het Nederlandse taalgebied in Nederland en Vlaanderen zijn al geboekt en zullen zich gaan verdiepen in het thema. Ook zullen er verhalenvertellers worden uitgenodigd die in zichzelf heldinnen of helden zijn omdat ze storykeepers (verhalenbewaarders/levende geschiedenisboeken) zijn voor hun volk of dat van een volk waardoor ze geadopteerd werden.

 #metoo = moed = SheWolf
SheWolf gaat natuurlijk eigenlijk over moed. Het thema markeert het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin de #metoo-discussie de werkelijke emancipatie een duw geeft. Dan praten we niet alleen over de emancipatie van man en vrouw, maar over het feit dat je je vloeiend kunt bewegen tussen alle lagen van de bevolking, ongeacht waar je vandaan komt of wie je bent. Dat je van een dubbeltje wél een kwartje kunt worden, dat je kleur, geloof, geaardheid of sociale groep niet uitmaakt bij sollicitaties, vriendschappen, zakenrelaties of posities in de maatschappij. SheWolf is een eerbetoon aan een kleine groep moedige vrouwen en mannen die de voortrekkersrol durven en willen nemen, ongeacht de gevolgen, omdat het grote doel zo oneindig veel belangrijker is dan het individuele lot. Die via het zeer persoonlijke #metoo laten weten dat de toekomst er een is van gelijkheid in de verscheidenheid die er bestaat tussen mensen. 

 

Dit is het programmaboekje van Zwolle Unlimited 2017. Wanneer de programmering van Zwolle Unlimited 2018 bekend is, updaten we deze pagina. Nieuwsgierig naar wat er in de vorige editie te beleven was? Blader dan gerust door ons programmaboekje!

Storytelling

Storytelling

Luister naar de mooiste verhalen in Mongoolse yurts of een theater gebouwd van strobalen. Het zijn de plekken waar de taal zich laat luiden op Zwolle Unlimited. De locaties zijn al parels op zichzelf. De vertellers, rappers, dichters en schrijvers vullen deze ruimtes met mythische verhalen, verhalen die slecht of juist heel goed eindigen.

Zwolle Unlimited Straattheater

Straattheater

De historische binnenstad wordt omgetoverd tot een groot theater waarbij je op pleinen en in straten de beste straattheateracts kunt tegenkomen. Verbaas je over halsbrekende toeren, een spectaculaire acrobatiekshow, een poppenshow, of een eigenzinnige straatband.

Rootsmuziek

Rootsmuziek

Luister naar de rauwe klanken van de trompet, acoustische gitaar en cajon op het Smulerf terwijl je geniet van biologische streekproducten. Bijna alle muziek is onversterkt en je zit dicht op de muzikanten voor de ultieme beleving.

Het Kinderplein

Het Kinderplein

Kinderen kunnen hun creativiteit kwijt bij de vele activiteiten op het Kinderplein van Zwolle Unlimited. Ze kunnen met z'n allen schilderen op grote platen of de mooiste kunstwerken maken van bamboe. Ook mag je reusachtige zeepbellen blazen of een percussieworkshop volgen, zodat je kunt spelen op Afrikaanse djembés!

Smulerf

Smulerf

Smoothies van Soundtreck, een authentieke Amerikaanse barbecue en pizza’s uit een houtgestookte steenoven. Het Broerenkerkplein wordt vier dagen lang getransformeerd in het Smulerf: een walhalla voor fijnproevers en genieters van de goede dingen in het leven, met een centraal terras, live muziek en allerlei heerlijkheden

Boekenmarkt

De boekenmarkt

Als vast onderdeel van het festival Zwolle Unlimited wordt ook dit jaar weer de Zwolse Boekenmarkt georganiseerd. De boekenmarkt vindt zoals gewoonlijk plaats op de eerste zondag van juni. Dit jaar zal de Thorbeckegracht omgetoverd worden tot een exclusieve boekenmarkt in de prachtige setting van de historische binnenstad.

Wanneer2 t/m 4 juni 2017 Hoe laatverschillende tijden WaarDe Verhalenboot en Vertelacademietent

Workshops verhalen

Op Zwolle Unlimited bieden we workshops aan rondom Storytelling. In schrift, podcast, in vertellen en aan specifieke doelgroepen. De workshop vinden plaats binnen festival tijden.

Amateurkunstenaars op Zwolle Unlimited
Wanneer3 en 4 juni Hoe laat1300-18.00 uur WaarAchter De Broeren

Ik Toon

Van 29 mei t/m 30 juni 2017 is Zwolle hét podium van alle (amateur)kunstenaars tijdens het IK TOON FESTIVAL (voorheen WAK). Een uitgebreid programma met optredens, inspirerende workshops en masterclasses, open lessen en repetities en ontmoetingen. Heel Zwolle staat in het teken van de amateurkunst: de historische binnenstad, kunstencentra, buurthuizen, maar ook thuis en op straat vind je optredens en activiteiten.

De terassen en artiesten
WanneerZondag 4 juni Hoe laat14:00 uur- 20.00 ur WaarEerst op de terrassen van de binnenstad. Vanaf 18.00 uur op het Smulerf

DRAADloos

Straatmuzikantenten vrolijken Zwolse terrassen op!

Zwolle is een stad waar veel musici wonen, werken en studeren. Met de Zwolse Theaters, Poppodium Hedon en de vele live optredens in de cafés en restaurants, is er met DRAADloos een podium bijgekomen waar straatmuzikanten hun kunsten kunnen laten zien en horen. DRAADloos is een straatmuzikantenconcours dat op zondagmiddag 4juni 2017 over de Zwolse terrassen plaatsvindt. 

Wanneerhele weekend WaarDe vertelacademie tent

Vertelacademie

Nederlandse en buitenlandse vertellers uit het netwerk van de Vertelacademie werden gekoppeld voor Zwolle Unlimited. Zeven meertalige voorstellingen met verhalen van over de hele wereld. In het Nederlands, Duits, Vlaams, met hier en daar wat Engels ertussendoor. Partners: Akademie der kulturellen Bildung Remscheid (DT), Academie voor muziek, woord en dans, Lier (BE). 45 minuten

[show 3] Vertelcarrousel

WanneerMaandag 29 en woensdag 31 mei Hoe laat19.00 uur WaarTerrein voor De Verhalenboot

Woest

Festival WOEST is hét vijfdaagse cultuureducatiefestival van Zwolle vol professionele multidisciplinaire workshops, performances, internationale voorstellingen, masterclasses, inspirerende sprekers, live muziek, een talentenpodium en een randprogramma met straattheateracts.

 

Zwolle Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • rabobank.png
 • deltion.png
 • capellen.png
 • provincie_overijssel_logo.png
 • Van Doorn Beveiliging.png
 • Prins-01-01.png
 • Zwolle
 • Mini Dusseldorp
 • Ten Hag
 • Baker-Tilly-Berk-logo_lowres-01.png
 • ZWOLLE_FONDS_LOGO-02.png
 • Logo_sponsors_De online strateeg.png
 • Logo_sponsors_WIJZONOL.png
 • Logo_sponsors_NOVON.png
 • Logo_sponsors_Korbeld verhuur.png
 • Logo_sponsors_Hervormd weeshuis.png
 • Logo_sponsors_Dusseldorp Mini.png
 • Armeare_Logo_sponsors_armeare.png
 • Waanders_Logo_sponsors_Waanders.png
 • Bwefar_logo_sponsor_zu17_Bwefar.png
 • Aalstzorg_sponsor_zwolle_unlimited.png
 • DELTA_SPONSOR_ZWOLLE_UNLIMITED.png
 • NOoit_meer_haast_sponsor_zwolle_unlimited.png
 • sponsor_KVS.png
 • SPonsor_youngmenshop.png