» Home » Programma » Verhalenvertellers en Spoken Word » De Vertelacademie
vertelacademie
Wanneer2, 3 en 4 juni Hoe laatZie voorstelling WaarDe vertelacademie tent

“Kon ik maar een goed verhaal vertellen”

Gelukkig kun je verhalenvertellen leren! De Vertelacademie is de grootste vertelschool van het land, gevestigd in Zwolle, Utrecht, Amsterdam en Vlaanderen. Ze biedt vertelscholing aan voor beginners en professionals die (beter) willen leren vertellen of die vertellen willen gaan toepassen in hun werk.

 

Wat is een betere manier om kennis te maken met de fasen van de vertelopleiding dan te komen luisteren naar verhalen?! Ook biedt de Vertelacademie diverse workshops aan tijdens het festival.

Cat Rook

Verteller met een passie voor theater. Haar verteltrant kenmerkt zich door een flinke dosis expressiviteit, waarmee zij de luisteraars haar verhalen inzuigt.

[show] Een steekje los (volw, 16+)
Afstudeervoorstelling
Hoe ver ben je bereid te gaan voor de liefde van je leven? Wat doe je als iemand je leventje totaal verstoort? Ben je dapper genoeg om een gestoord plan door te voeren? Een oude vrouw bereidt zich voor om alleen de wereld in te trekken en alles achter zich te laten. Tijdens het inpakken komen er verhalen boven die gelinkt zijn aan haar eigen leven.

Cat Rook
WanneerVrijdag 2 juni Hoe laat20:30-21:15 WaarDe vertelacademie tent

Rainer Kreuz (DT) & Frédérique te Dorsthorst-de Muij (NL)

Rainer Kreuz is verhalenverteller, clown en theaterpedagoog en geeft workshops aan de Akademie Remscheid. Vertelster Frédérique te Dorsthorst-de Muij, alias Vertelvrouwe, volgt sinds 2014 de leerroute Vertellen voor een groot publiek, aan De Vertelacademie. Zij specialiseert zich in meertalig vertellen en in ‘drawing stories’ voor kinderen en volwassenen. www.kreuzweisekreativ.de , www.vertelvrouwe.nl

 

Temperamentvolle verhalen & Geschichten (volw, 12+)

Travel & Trade 
Water, lucht, aarde en vuur. Ieder mens, waar ook ter wereld, heeft deze vier elementen, of temperamenten, in zich. Soms zien we de goede, soms de slechte kanten ervan. Geboeid door de kracht van verhalen wereldwijd, zijn deze Duitse verteller en Nederlandse vertelster samen op zoek naar wat ons bindt. Zodat we elkaar beter leren verstaan. Duits/Nederlands.

WanneerVrijdag 2 juni Hoe laat22:15-23:00 WaarDe vertelacademie tent

Gerard Jellema (NL) en Katty Wtterwulghe (BE)

Gerard Jellema´s hart gaat sneller kloppen van verhalen uit het Verre Oosten. Hij studeert sinds 2014 aan de Vertelacademie en is medeoprichter van de Vertelkring Delft. Katty Wtterwulghe vertelt, speelt en schrijft. Ze doceert aan de Academie Ekeren voor muziek-woord-beeld. Haar grootste plezier is, mensen samenbrengen om te genieten van woord en muziek.

 

[show] Op naar het Oosten. (10+)
Travel & Trade 
Een prins, angst, een verboden liefde, China en Japan… Wie naar het oosten gaat, ontdekt de meest prachtige verhalen. Sommigen zijn al eeuwen oud. Kom luisteren!

WanneerZaterdag 3 juni Hoe laat15:00-15:40 uur WaarDe vertelacademie tent

Lieve Joos (BE) en Eveline Masetti (NL)

Eveline Masetti is verteller en narratief coach. Ze volgt de leerroute Vertellen voor groot publiek bij de Vertelacademie en vertelt sinds 2010 met enthousiasme haar verhalen. Lieve Joos is een expressieve, theatrale vertelster voor jong en oud. Ze werkt vaak samen met muzikanten en dansers. 

[show] Het fluwelen handtasje (7+)
Travel & Trade 
We gaan op reis naar het spannende onbekende. Wat zit er in het handtasje? Wat nemen we mee? Waar brengt het tasje ons naartoe? Stap je in?

WanneerZaterdag 3 juni Hoe laat15:45-16:20 WaarDe vertelacademie tent

Jolanda Kromhout

Deze passievolle vertelster studeerde vorig jaar af met deze voorstelling. Expressief, voor jong en oud.

[show] Koningskind (volw, 16+)
Afstudeervoorstelling
Hij vluchtte en verloor ze één voor één: z’n droom, z’n vader en z’n toekomst. Hij vocht jarenlang om te overleven. Tot die ene ontmoeting…  Verlies, spijt en eenzaamheid gaan hand in hand met de moed om opnieuw te beginnen. Blijft hij leven voor zichzelf of zal hij teruggaan naar de plek waar waarheid, verantwoordelijkheid en liefde op hem wachten?

WanneerZaterdag 3 juni Hoe laat20:15-21:00 WaarDe vertelacademie tent

Maria Winter (NL) en Tanja Mahn-Bertha (DT)

Maria Winter vertelt verhalen, omdat ze ervan overtuigd is, dat de beelden uit fantasiewerelden ons een spiegel voorhouden. Ze studeerde vorig jaar af aan de Vertelacademie. Tanja Mahns credo is: een goed verteld verhaal maakt van oren ogen. Ze raakte gefascineerd door het vertellen van verhalen als gevolg van haar werk als logopediste.

 

Iet wiet waait, is eerlijk weg (volw, 16+)
Travel & Trade
De vinger van de dood valt op jouw gezicht. Maar valt er te handelen met de man met de zeis? Een deal voor een deal? Een win-win situatie? Maria Winter en Tanja Mahn-Bertha vertellen bezinnend, maar met een grote glimlach, over afscheid nemen en het ontkomen eraan. Met de dood valt niet te spotten, toch? Nederlands-Duits.

WanneerZaterdag 3 juni Hoe laat22:00-22:45 WaarDe vertelacademie tent

Monique Veelenturf (NL) en Rita van Overstraeten (BE)

Monique Veelenturf houdt van sprookjes en dierenverhalen. Ze vertelt vol overgave en plezier en houdt verhalenwandelingen in haar stad Haarlem, liefst in het donker…  Rita van Overstraeten fluistert haar mooiste woorden en meest fantastische tegenstellingen in de oren van kleine en grote luisteraars. Vorig jaar stond ze in de finale van Vertelwedstrijd De Grijze Kanarie in Rotterdam. www.verhalenmetmonique.nl


[show] Oosterse wijsheid  (9+)
Travel & Trade  
Wensen en dromen, de maan en de sterren. Oosterse wijsheid is wat deze twee vertellers samenbindt. Ga je mee naar oosterse sferen? 

WanneerZondag 4 juni Hoe laat14:45-15:20 uur WaarDe vertelacademie tent

Marin Millenaar

De gitaar is de beste vriend van deze goedlachse verhalenverteller. Hij vertelt sprookjes en fantasieverhalen die hij overal vandaan plukt of zelf bedenkt. In 2016 studeerde hij af aan de Vertelacademie met de indrukwekkende voorstelling Bonuskind.

 

Beer (5+)

Afstudeervoorstelling 
Liedjes, anekdotes en korte verhalen waarin thema's als vriendschap, pijn, verdriet en angst speels aan bod komen. Interactief en hartveroverend.

 Raphael Rodaan
Wanneerzondag 4/6 Hoe laat15.30-16.10 WaarVertelacademie tent

Madeleine Nieuwlaat (BE) Melanie Plag (NL)

Melanie Plag, alias Babboes, laat vol humor zien dat zelfs mythische helden en magische tovenaars niets menselijks vreemd is. Zij studeert aan de Vertelacademie. Madeleine Nieuwlaat geniet van de verwondering en de lach als ze het publiek heeft verleid om haar beeldrijke wereld in te gaan. Het vertellen heeft haar hart gestolen. www.babboes.nl www.echtgebeurd.be

 

[Show] Liefde en leven (volw, 16+)
Travel & Trade 
Of je nou in Vlaanderen woont of in Nederland, liefde hoort bij het leven. Dat die liefde soms gepaard gaat met de dood is onoverkomelijk... Luister maar naar deze verhalen over liefde en leven in het noorden en in het zuiden.

 

WanneerZondag 4 juni Hoe laat20:30-21:15 WaarDe vertelacademie tent

Margot Vermeulen (NL) en Annie Schelfout (BE)

De verhalen van Margot Vermeulen-Heijnen gaan via de lurven, de kladden en de maag naar het hart. Annie Schelfout schrijft veel van haar verhalen zelf. Ze is verbonden aan het Sprookjespad in Brasschaat en heeft een eigen vertelproject RozenRood.

 Wat je van ver haalt, is verrassend (16+)

Travel & Trade 
Wijsheid en warmte uit het oosten en het zuiden. Vol vreugde, verdriet, woede, angst, afschuw, verbazing en liefde. Het maakt niet uit. Het kan, het mag allemaal. Als je maar van het vertellen geniet! 

WanneerZondag 4 juni Hoe laat22:00-22:45 WaarDe vertelacademie tent

Verhalenspeeddate

De Koningsdochter (6+) 
De kinderen trekken tijdens de voorstelling van verteller naar verteller en horen zo het hele verhaal, maar dan steeds van verschillende kanten.

Door Enny Bronsema, Anita van Alphen en Gert Jan Paans of door Giovanni Masetti, Jacqueline Zweering en Sanne Heymann. Zij hebben allen de basiscursus afgerond en volgen sinds 2016 de leerroute Vertellen voor groot publiek, bij de Vertelacademie.

Wanneer3 en 4 juni Hoe laatza: 14:00-14:50, 17:15-17:45 uur zo: 14:00-14:40, 16:15-17:15 uur WaarDe vertelacademie tent

Vertelcaroussel

Rutger en Nathalie zien ze vliegen (7+) zaterdag 14.20 en 16.30 uur. 
Rutger Smabers en Nathalie Kazdal reizen samen door tijd en ruimte, door het bekende en het onbekende. Waar of wat brengen onze verhalen jou? Sla je vleugels uit in je eigen fantasie. Luister en ontdek! Beiden volgen ze de leerroute Vertellen met en voor kinderen, bij de Vertelacademie

Een reis naar geluk (10+) zaterdag 14.40 en 16.50 uur. 
Over liefde, kracht, moed en avontuur en de zoektocht naar geluk. Door Anneke Kouwenhoven en Linde ten Broek, beide student aan de Vertelacademie. 

Petra&Petra (7+) Zondag 14.20 en 16.35 uur 
Vertellen van en luisteren naar spannende, en soms zelfs waargebeurde verhalen, want het echte leven is vaak nog wonderlijker dan welk boek of film dan ook! Door Petra Berkens en Petra van Oudenaarde. Zij studeren beide aan de Vertelacademie. 

Wanneer3 en 4 juni Hoe laatza: 14:00-14:50, 16:30-17:10 uur zo: 14:20-14:40, 16:35-17:15 uur WaarDe vertelacademie tent

Zwolle Unlimited wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • rabobank.png
 • deltion.png
 • capellen.png
 • provincie_overijssel_logo.png
 • Van Doorn Beveiliging.png
 • Prins-01-01.png
 • Zwolle
 • Mini Dusseldorp
 • Ten Hag
 • Baker-Tilly-Berk-logo_lowres-01.png
 • ZWOLLE_FONDS_LOGO-02.png
 • Logo_sponsors_De online strateeg.png
 • Logo_sponsors_WIJZONOL.png
 • Logo_sponsors_NOVON.png
 • Logo_sponsors_Korbeld verhuur.png
 • Logo_sponsors_Hervormd weeshuis.png
 • Logo_sponsors_Dusseldorp Mini.png
 • Armeare_Logo_sponsors_armeare.png
 • Waanders_Logo_sponsors_Waanders.png
 • Bwefar_logo_sponsor_zu17_Bwefar.png
 • Aalstzorg_sponsor_zwolle_unlimited.png
 • DELTA_SPONSOR_ZWOLLE_UNLIMITED.png
 • NOoit_meer_haast_sponsor_zwolle_unlimited.png
 • sponsor_KVS.png
 • SPonsor_youngmenshop.png