Mara Menzies (SCH)

Mara Menzies uit Edinburgh, Schotland is een van de belangrijkste theatrale vertellers op het wereldpodium. Ze maakt de oeroude vorm van verhalenvertellen relevant voor een 21e-eeuws publiek. “Verhalenvertellen heeft de kracht, het onmogelijke tot leven te wekken. Het is een unieke vorm van entertainment, die verbindt, inspireert en transformeert. Het is een kunstvorm waarbij het publiek wordt ‘mee-geweven’ in het patroon van het verhaal, om zo een intens persoonlijke ervaring te creëren die met geen mogelijkheid een tweede keer herhaald kan worden.”

Voorstellingen 

The Women who became… (adults, 16+)

(Feat. Nzinga Warrior Queen and village wife Washu)

Krachtige, opwindende verhalen over brutale, briljante vrouwen die gedwongen worden het gevaar te overwinnen slechts door hun ijzeren wil en doorzettingsvermogen. Fenomenale vertellingen die je hart raken en de vraag oproepen waartoe we eigenlijk écht in staat zijn als het erop aankomt. Met het waargebeurde verhaal over de Afrikaanse koningin Nzinga, een vrouw die opgroeit in een cultuur waar ze mag jagen en vechten naast de mannen, en die met vechtlust en politieke strategie haar volk verdedigt tegen de technisch superieure Portugese legers die haar land binnenvallen. En dan het Gikuyu verhaal van Washu, een heel gewone dorpsvrouw, die het geloof dat vrouwen geen vlees moeten eten, met voeten treedt en een zware prijs moet betalen voor haar vermetele daad.

The world of the Orisha (adults, 16+)

Geïnspireerd door de wereld van de Orishas, de goden van het Yorubavolk uit Nigeria. Levendige en schrijnende verhalen over ongelooflijke personages die wilde transformaties ondergaan. Die heftige beslissingen moeten nemen met hartbrekende consequenties. Die bij hun reis door de dorpen van de mensen chaos creëren en met hun mededogen de bewoners sprakeloos en verscheurd achterlaten. Veel van deze bitterzoete verhalen werden ooit doorgegeven door tot slaaf gemaakte Afrikanen en hebben een nieuw thuis gevonden in de nieuwe wereld. Ze geven een kijkje in verboden werelden, waar we vaak alleen maar onszelf tegenkomen…