HOME | WBVF  | ROUTES | MUZIEKROUTES

MUZIEKROUTES

In het weekend voor Kerstmis zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. Theater, muziek, storytelling en visual art zijn de disciplines.

Muzikaal gezien wordt het festival een walhalla van herkenning met alleen maar korte tribute-concerten aan de groten der aarde. Elke dag kun je een muziekroute lopen langs vier tributes. Denk aan: Hank Williams door Tim Knol en de Bluegrass Boogiemen, Carol King door Esther Groenenberg, Herman van Veen door Stephanie Struijk, Stevie Wonder door Aïrto en David Bowie door Dries Bijlsma en vele anderen! Hieronder lees je welke tributes er in de routes zitten.

VRIJDAG

Hank Williams

Blue Grass Boogiemen & Tim Knol

Hank Williams is de gemeenschappelijke held van The Blue Grass Boogiemen en Tim Knol. Deze countrylegende is één van de meest succesvolle artiesten aller tijden, ook al werd hij maar 29 jaar jong. De Bluegrass Boogiemen worden wel ‘het meest authentieke bluegrass-countrybilly-gezelschap ten oosten van Kentucky’ genoemd (Platomania), met de strakste harmonieën ooit. De jonge singersongwriter Tim Knol maakte dit jaar zijn vierde plaat: Cut the wire, een fraaie liedjesplaat waarvoor hij met Anne Soldaat, Tangerine en Douwe Bob de studio in dook.

DoeMaar

Geert Leurink en Gertjan van der Weerd

Twee rasmuzikanten uit Kampen duiken in het iconische repertoire van dé nederpopband aller tijden: DoeMaar. Een akoestische ode aan Nederlands populairste band ooit, die ook bij hen de nodige muzikale sporen heeft nagelaten. Waar Leurink en Van der Weerd komen ontstaat er altijd een uitgelaten sfeer waarbij het moeilijk stilzitten is. Speld je buttons maar op, doe je roze-groene zweetbandjes om en zing lekker mee!

Carole King

Esther Groenenberg en band

Esther neemt je vanachter de vleugel mee naar de wereld van Carole King, de vrouw die zonder ego haar liedjes sterren liet worden. Denk aan wereldhits als You’ve got a friend, I feel the earth move en  A natural woman. Zangeres en liedjesmaakster Esther Groenenberg studeerde tussen het uitbrengen van haar eigen platen met Nederlandse liedjes door alle nummers in van Carole King en toert sinds 2017 langs de Nederlandse theaters met A Natural Woman – A tribute to Carole King.

Neil Young

Harvest 

Als je Harvest heet, en je wordt gevraagd om een ode te brengen aan één van je grote muzikale helden, is de keuze niet meer dan logisch: Neil Young! Iedereen die de aanstekelijke, akoestische band Harvest kent, en regelmatig heeft genoten van hun meerstemmige zang en zichtbaar speelplezier, weet dat er een flink aantal pareltjes van de grote meester Young op hun repertoire staan. Dus laat je lekker onderdompelen in de intieme sfeer tijdens het festival, met de mannen van Harvest.

ZATERDAG

Bob Dylan en Classic X-mas songs

Tangarine

Tangarine bestaat uit Sander en Arnout Brinks, de tweelingbroers met de karakteristieke koppen. Al vanaf hun twaalfde jaar maken ze samen muziek, geïnspireerd op de authentieke en oprechte sound van Bob Dylan, The Beatles en Simon & Garfunkel. In augustus kwam hun nieuwste plaat uit: Because of You. In het concert op het Wereldberoemde Verhalenfestival wagen ze zich, behalve aan hun idool Dylan, ook aan hun eigen versies van klassieke kerstsongs. Genieten!

Joni Mitchell

Vera van de Poel 

Zangeres en componist Vera van der Poel houdt van muzikale avonturen en heeft met een fraaie mix van pop en jazz haar plek veroverd in de Nederlandse muziekscene. Haar tweede soloplaat (2017) Time versus Time bevat tien sterke songs van tien sterke verhalen. Ze gaat tijdens dit festival het avontuur aan van het zingen van Joni Mitchells jazzy folksongs. Mitchell wordt wel gezien als een van de invloedrijkste vrouwelijke artiesten van de twintigste eeuw. Ze had hits met onder meer Big yellow taxi, The circle game, Chelsea morning en Both sides now.

Herman van Veen

Stephanie Struijk

Op haar nieuwste live-EP ‘Liedjes van een ander’ (januari 2019), zingt ze songs die ze al sinds haar jeugd kent, van onder anderen Rowwen Hèze, Bram Vermeulen en Skik. Stephanie Struijk is altijd al onder de indruk geweest van Herman van Veen, van zijn intensiteit en zijn oeuvre. “Hij heeft een stem die ik, net zoals zoveel anderen, al m’n hele leven hoor. Vertrouwd en troostend. Ik vind het een eer om tijdens het Wereldberoemde Verhalenfestival wat liedjes van hem te mogen vertolken.” 

Stevie Wonder

Aïrto

Stevie Wonder is één van de muzikale helden van Aïrto. “Voor elke hedendaagse R ‘n B en Soulartiest die zich een beetje heeft verdiept in het verleden, zal dit niet anders zijn”, zegt hij. “Stevie Wonder maakte prachtige composities en teksten, maar ook heerlijke grooves. Als zanger is hij voor mij een inspiratie, omdat zijn stem gaat waar die gaan moet, namelijk waar z’n gevoel zegt waar hij moet gaan. Zo moet muziek zijn!” 

ZONDAG

Billy Holiday (Lady D)

Stichting Jazz 

De iconische jazz-zangeres Billie Holiday ging een platonische relatie aan met Lester Young, één van de meest invloedrijke tenorsaxofonisten uit de jazzgeschiedenis. Twee alom bewonderde grootheden, die tegelijkertijd outcasts waren omdat ze geboren werden uit gemengde relaties. Stichting Jazz Zwolle vervlecht in de muziek van deze twee jazz-iconen hun parallelle levensverhaal.

Radiohead

Inge van Calkar

Inge van Calkar presenteerde haar nieuwe album Reset in september in Vera Groningen; edgy popsongs met veel bas, dansbare drumlijnen en refreintjes die blijven hangen. Een niet onaanzienlijk publiek sloot eerder al River, de derde single van het album, meteen in de armen. Vandaag zingt Van Calkar liedjes van één van haar muzikale helden, Radiohead (Creep, , naar wiens alternatieve, melancholieke rock ze hoorbaar veel heeft geluisterd

Raymond van het Groenewoud

Wim Holsappel

De vijftienjarige Wim Holsappel viel als een blok voor de wonderschone, eigenzinnige liedjes van de Belgische zanger en liedjesschrijver Raymond van het Groenewoud. Het ging nooit meer over. Liedjes met universele thema’s worden door Groenewoud op uiterst persoonlijke wijze bezongen: filosofisch, clownesk, sarcastisch of teder. Of alles tegelijk. Holsappel is al ruim een decennium de frontman van de succesvolle akoestische ‘heavy metal marchingband’, De Blaas Of Glory, Maar vandaag is hij weer even de vertolker van het betere Nederlandstalige (liefdes-) lied. 

David Bowie

Dries Bijlsma 

Hij is de producent van de muziek van Typhoon, Opgezwolle en Blof, maakt filmmuziek, maar hij is ook drummer en gitarist in de band van Typhoon en van Fratsen (André Manuel). Bijlsma geeft tijdens het festival een geheel eigen vertolking van zijn held David Bowie. Deze excentrieke zanger, muziekproducent en acteur wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.