HOME | WBVF | OVER WBVF

OVER HET WERELDBEROEMDE VERHALENFESTIVAL

Wat is het wereldberoemde verhalenfestival?

In het weekend voor Kerstmis zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. Theater, muziek, storytelling en visual art zijn de disciplines.

15 minuten voorstellingen

Performers laten zich inspireren en maken speciaal voor dit festival 15-minuten voorstellingen. De voorstellingen spelen zich af in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers.

Routes

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er vier routes. Daarvoor koopt u een routekaartje op een door u gewenste aanvangstijd.

Losse voorstellingen

Op zaterdag en zondag worden er nog eens zeventien voorstellingen toegevoegd. Deze kunt u bezoeken met een dagkaart. U kunt dan zelf uw programma samenstellen.

Festivalterreinen

De routes starten op het Grote Kerkplein in Zwolle en eindigen op ons festivalterrein op het Broerenkerkplein. Daar kunt met een borrel en een hapje luisteren naar heerlijke live muziek. Met vuurtjes om u aan te warmen in sfeervolle tenten.

ROUTES

Theaterroute: lot of toeval? 16+

De tuinman en de dood (Theater Nora)
Esther (Elisabeth Daniel)
De Alchemist (Toos Ligtenberg)
Reis om de wereld in 80 dagen (Theater de Makkers)

Kinderroute 4 Tm 12 jaar

Het Ezeltje (Barbara Raap)
Roodkapje (Jeroen van Doornik)
Alleen op de wereld (Jules van Rijn)

Midwinter Spooktochtroute (12+)

Bloody Mary, Bloody Mary, Bloody Mary… Tijdens midwinter is de binnenstad van Zwolle voor niemand veilig. De geest van Bloody Mary doolt door de straten. Deze spooktocht wordt begeleid door een verhalenverteller, die het publiek meeneemt langs voorstellingen in donkere gangen en afgelegen stegen…

Muziekroute

Muzikaal gezien wordt het festival een walhalla van herkenning met alleen maar korte tribute-concerten aan de groten der aarde. Elke dag kun je een muziekroute lopen langs vier tributes. Denk aan: Hank Williams door Tim Knol en de Bluegrass Boogiemen, Carol King door Esther Groenenberg, Herman van Veen door Stephanie Struijk, Stevie Wonder door Aïrto en David Bowie door Dries Bijlsma en vele anderen! Hieronder lees je welke tributes er in de routes zitten.

Losse Voorstellingen (let op leeftijden)

Stel je eigen route samen! De losse voorstellingen zijn alleen op zaterdag en zondag te bezoeken. Alle voorstellingen zijn op locaties in de binnenstad. De helft van de voorstellingen begint op het hele uur en andere helft op het halve uur. Voorstellingen spelen zeven keer per dag, De voorstellingen zijn zeer divers. Van het vertelde verhaal De drie biggetjes, ondersteunt met innovatieve muziektechnologie. De vuurspuwende draak in de straattheatervoorstelling Sint Michael en De Draak. Of van een gedanste Alice in Wonderland tot het gespeelde Scheppingsverhaal uit het oude testament. Muziek, theater, installatie en dans. De losse voorstellingen van het Wereldberoemde Verhalenfestival zitten vol verrassingen. 

Voor de Losse Voorstellingen koop je een dagkaartje online. Het dagkaartje kost maar vijf euro. Waardeer je de voorstelling, dan geef je de artiest achteraf wat je het waard vind, niet meer en niets minder. 

Premieres

Elk van de voorstellingen van maximaal 15 minuten wordt speciaal gemaakt voor het Wereldberoemde Verhalenfestival. Iedere voorstelling die u ziet zal dus een premiere zijn. Locatietheater door de hele stad, met bekende makers en opkomend talent.

Zwolse meesters

Het festival heeft zes meesters aangetrokken om de routes en de losse voorstellingen te regisseren. Elout Hol van Poppentheater Gnaffel, Jolmer Versteeg van Theatergroep de Jonge Honden, Boudewijn Koops van de Zwolse Stadsproductie, Germa Scholten van danshuis Vuur en Vlam Produkties, Douwe Dijkstra en Jules van Hulst van visual art Platform 33one3rd en Corien Feikens van theatergezelschap TEN Producties. Zij stuwen de kwaliteit van de makers tot nog grotere hoogten”.

Verrassende locaties

De oproep van de festivalorganisatie om locaties in te dienen als speelplekken voor deze artiesten, kreeg een grote en verrassende respons uit de stad. Cafés Het Vliegerhuys en De Gezelligheid en het Stadhuis boden hun gewelfkelders aan, Hudson’s Bay en de Hema maken ruimte in hun winkels. Ook de Synagoge, de Doopsgezinde Kerk, Academiehuis De Grote Kerk en het Karel de Vijfde Huis stellen hun bijzondere locaties ter beschikking.

“Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren hun stad zo op een andere wijze kennen”.

Podium bieden

Zwolle is een stad met een levendig muzikaal en theatraal klimaat en alle kunstopleidingen zijn er gevestigd. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden, zegt Rob Bults. “Het is voor mij de belangrijkste reden om dit festival te organiseren. We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit. Een gezonde stad geeft haar creatieven de artistieke en fysieke ruimte om zich ook na de studie te kunnen blijven ontplooien.