HOME | WBVF | OVER WBVF

OVER HET WERELDBEROEMDE VERHALENFESTIVAL

Wat is het wereldberoemde verhalenfestival?

In het weekend voor Kerstmis zien wereldberoemde verhalen opnieuw het levenslicht tegen het Middeleeuwse decor van de oude Hanzestad. Theater, muziek, storytelling en visual art zijn de disciplines. Kaartverkoop online en op de festivaldagen vanaf 12 uur op het Grote Kerkplein in Zwolle.

15 minuten voorstellingen

Performers laten zich inspireren en maken speciaal voor dit festival 15-minuten voorstellingen. De voorstellingen spelen zich af in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers.

Routes

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er vier routes. Daarvoor koopt u een routekaartje op een door u gewenste aanvangstijd. De routes zijn begeleid, de locaties blijven voor u onbekend. U kunt niet een voorstelling uit de route bezoeken, alleen de gehele route. Routes duren anderhalf uur, de kinderroute een uur. Alle routes starten op het Grote Kerkplein in Zwolle.

Losse voorstellingen

Op zaterdag en zondag worden er nog eens achttien voorstellingen toegevoegd. Deze kunt u bezoeken met een dagkaart. U kunt dan zelf uw programma samenstellen.
De losse voorstellingen zijn door de gehele binnenstad. 

Festivalterreinen

De routes starten op het Grote Kerkplein in Zwolle en eindigen op ons festivalterrein op het Broerenkerkplein. Daar kunt met een borrel en een hapje luisteren naar heerlijke live muziek. Met vuurtjes om u aan te warmen in sfeervolle tenten.

Premieres

Elk van de voorstellingen van maximaal 15 minuten wordt speciaal gemaakt voor het Wereldberoemde Verhalenfestival. Iedere voorstelling die u ziet zal dus een premiere zijn. Locatietheater door de hele stad, met bekende makers en opkomend talent.

Zwolse meesters

Het festival heeft zes meesters aangetrokken om de routes en de losse voorstellingen te regisseren. Elout Hol van Poppentheater Gnaffel, Jolmer Versteeg van Theatergroep de Jonge Honden, Boudewijn Koops van de Zwolse Stadsproductie, Germa Scholten van danshuis Vuur en Vlam Produkties, Douwe Dijkstra en Jules van Hulst van visual art Platform 33one3rd en Corien Feikens van theatergezelschap TEN Producties. Zij stuwen de kwaliteit van de makers tot nog grotere hoogten”.

Verrassende locaties

De oproep van de festivalorganisatie om locaties in te dienen als speelplekken voor deze artiesten, kreeg een grote en verrassende respons uit de stad. Cafés Het Vliegerhuys en De Gezelligheid en het Stadhuis boden hun gewelfkelders aan, Hudson’s Bay en de Hema maken ruimte in hun winkels. Ook de Synagoge, de Doopsgezinde Kerk, Academiehuis De Grote Kerk en het Karel de Vijfde Huis stellen hun bijzondere locaties ter beschikking.

“Bezoekers kunnen dus direct ook een kijkje nemen op ongewone en verstopte plekjes in de stad, en leren hun stad zo op een andere wijze kennen”.

Podium bieden

Zwolle is een stad met een levendig muzikaal en theatraal klimaat en alle kunstopleidingen zijn er gevestigd. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden, zegt Rob Bults. “Het is voor mij de belangrijkste reden om dit festival te organiseren. We moeten de creatieve kracht van de stad koesteren en kunstenaars ontwikkelmogelijkheden bieden zodat ze hier blijven en onze stad kunnen verrijken met hun creativiteit. Een gezonde stad geeft haar creatieven de artistieke en fysieke ruimte om zich ook na de studie te kunnen blijven ontplooien.